Nagy-BritanniaThis is a featured page

Nagy-Britannia általános adatai:

Ország:
Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága

Kontinens:
Európa

Terület (km2):
244 820

Lakosság száma:
60 441 457

Főváros:
London

Nagy-Britannia - Európa enciklopédia - Össze kupac

Államforma:
alkotmányos királyság

Államfő:
II. Erzsébet

Kormányfő:
David Cameron

Külügyminiszter:
William Hague

Diplomáciai kapcsolatok szintje:
Az Egyesült Királysággal 1947. szeptember 16-án vettük fel újra a diplomáciai kapcsolatokat, amelyek 1963. dec. 21-én emelkedtek nagyköveti szintre. Hazánk londoni nagykövete, Czakó Borbála 2007. március 22-én adta át megbízólevelét II. Erzsébet brit uralkodónak. Gregory Dorey brit nagykövet 2007. december 5-én adta át megbízólevelét Sólyom László köztársasági elnöknek.A magyar-brit konzuli kapcsolatok kiegyensúlyozottak és zökkenőmentesek. A kapcsolatok folyamatos élénkülésének és a két ország közötti beutazások dinamikus növekedésének következményeként a konzuli tevékenység súlypontja fokozatosan az érdekvédelmi, tájékoztatási és tanácsadási területre tevődik át. Az Egyesült Királyságban a londoni magyar nagykövetségen kívül a liverpooli, az edinburgh-i és cardiffi tiszteletbeli konzul lát el konzuli tevékenységet.


Diplomáciai kapcsolatok felvételének időpontja:
1947. szeptember 16.Földrajza:


Határai:
északon - Norvég-tenger
keleten - Északi-tenger
délen - La Manche csatorna
nyugaton - Ír-tenger

Mint a határaiból jól láthatóan a szigetországról beszélünk. Nagyobb hegysége a Pennai-hegység, ami a sziget közepénél, nyugati oldalon található, valamint Skóciában a Grampian-hegység, ahol a Ben Nevis csúcs található, a legmagasabb pont a Brit-szigeteken. Ezekenkívűl a további kissebb hegységei: Cheviot-hegység, Cambriai-hegység, és a Cumbrian-hegység.

Domborzata:
Skócia Észak-Nyugati részén Ős masszívum keletkezett.A kaledóniai eredetű Skót-felföldeta DNY-ÉK irányú Glen More-törésvonal osztja ketté, amiben a Kaledon-csatorna húzódik.A Skót-alföldetbazalt táblahegyek tarkítják.A Pennine-hegységAnglia középső részén húzódik.

Vízrajza:
Anglia Európa eggyik legcsapadékosabb területe. Anglia aránylag kis területen fekszik és a domborzata következtében azonban a folyók rövidek.
Anglia folyóinak gazdasági jelentőségét egyenletes vízjárásuknak, bő vizüknek, fagymentességüknek és tölcsértorkolatukatköszönhetik.
Éghajlata:
Angliában nedves óceáni éghajlat van, melyet a Golf áramlatbefolyásol. Jellemzőek a hűvös nyarak és az enyhe telek, a naponta változó időjárás, a magas páratartalom és a gyakori ködképződés.

Nevezetességei:
A vízrajzában nem találni sok tavat, inkább folyók, s nagy öblök keresendők. Legnagyobb folyója a Temze, ami a fővároson, London halad át. Még két nagy folyója van, a Severn, délen, a Temzétől nyugatra, s északon a Tees. Jelentősebb öblök között soroljuk a Bristoli-csatornát, a The Wash-t, a Firth of Forth-ot, Moray Firth-et, s a Lymei-öblöt.
Westminster-apátság
A 7. században emelt, gótikus stílusú apátság nemcsak történelmi, építészeti szempontból is London s Anglia egyik legkiemelkedőbb emlékműve. Hosszú évszázadokon át itt koronázták és temették az angol uralkodókat,
I. Erzsébet és Stuart Mária mellett az apátság kriptájában nyugszik például Dickens, Newton és Churchill is.
Tower Bridge A csak a földkerekség legjobban fotózható hídjaként emlegetett Tower Bridge, Anglia legkeletibb hídjának címére is jogosult volna. A múltszázadban épített Temzét átszelő kecses szerkezet, mely a város tulajdonképpeni sziluettjét adja, különlegessége továbbá konstrukciója, hajók áthaladásakor középső része ugyanis felemelkedik, külön attrakcióként szolgálva a bámész turistáknak. Egyébként ezLondonegyetlen felnyitható hídja. Mellette romantikus kis piac, hangulatos pub-ok és éttermek.
StonehengeA megközelítőleg ötezer esztendős kőépítmény keletkezéséről, melyet az angliai Salisbury fennsíkon találunk, nem sokat tudunk. Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszínében néhány kutató kultikus építményt lát, míg mások óriás naptárnak vélik az impozáns kövekből álló gyűrűt, de napvilágra kerültek már olyan szó szerint légből kapott értelmezések is, mely szerint az ufók ajándéka lenne e parádés építmény. Így, vagy úgy a világ eme lehengerlő csodáját kár volna kihagyni angliai utunk során.
Westminster-palota A Westminster palota a londoni parlament alsó- és felsőházának épülete, mely a maga 1200 termével a világ egyik legnagyobb parlamentjének számít. A jelenleg megcsodálható épület egy tűzvész után épült újjá, 1834 és 1864 között. A palota legrégebbi része, a Westminster Hall 1097-ből származik. A parlament óratornya, a híres Big Ben, London egyik legnépszerűbb látványossága s egyben egyik szimbóluma is. Mi több, a Parlament a Westminster- apátsággal együtt az UNESCO Világörökség listáján is szerepel.
British Múzeum London legnagyobb s méltán világhírnévre szert tett múzeuma a British Múzeum, melyet az Oxford Streetől északra találunk. Maga a múzeumépület már kívülről is pazar, hisz a neoklasszicista főépület mintájául az egykor Athénban álló Erechteion templom szolgált. A British több mint 13 millió tárgyat felvonultató gyűjteményében olyan ritkaságokra lelhetünk, mint az ókori hét csoda egyike, vagy az athéni Parthenon szobortöredékei, hogy Shakespeare eredeti kéziratait már ne is említsük. Az emberi kultúra megkerülhetetlen gyűjtőbázisa tehát a múzeum, mely árnyékában szelíden bújik meg a brit főváros legjelentősebb felsőoktatási intézménye, a híres-neves Londoni Egyetem. A British ráadásul a világ legrégebbi múzeuma, melydíjmentesen látogatható.
Tate Britaina British Múzeum mellett London, s így Anglia másik legkiválóbb múzeuma a Tate Britain, melyet a híres cukor-mágnás és műgyűjtő, Henry Tate alapított 1897-ben. A brit művészek képtárgyűjteménye a 16. század festő zsenijeitől, de korunk nagyjaitól is páratlan remekeket őriz. Elég legyen csak Van Dyck, vagy William Blake neve említésül. Érdemes felkeresnünk a 2000-ben nyílt Tate Modernt is, a modern művészetek múzeumát, melynek gazdag tárlatban többek közt Monet, Dali, Picasso, Chirico, és Francis Bacon munkáit tekinthetjük meg.ű
Buckingham palotaEgy Angliába szakadt, valamire való turista, persze az 1703-ban épült Buckingham Palotát, a brit királyi család otthonát sem hagyhatja ki a látnivalók sorából. A neves épület, mely hajdanán városházaként funkcionált, 1762-ben vált III. György királyi rezidenciájává. Az impozáns komplexum 661 egységéből áll, a turisták számára ebből 19 látogatható, köztük a Music Room is, ahol az állami vendégeket fogadják és a királyi csemetéket keresztelik. A kastély előtti tér látványos őrségváltása szintúgy vonzza a tömegeket. A rituális ceremóniát a vörös egyenruhás katonák felvonulása és az angol viszonylatok közt jó időben elmaradhatatlan zenei kíséret fémjelzi. Persze a királynő jelenléte, melyet a családoroszlános-egyszarvú zászlója jelez is felébreszti, vagy épp ébren tartja a látogatók kíváncsiságát. A királyi palota, mely ma fogadások, ebédek, vacsorák, és királyi kertipartik kedvelt színhelyeként is szolgál, nem véletlenül a világ egyik legismertebb épülete.
TowerLondon híres erődítménye, mely szintén elválaszthatatlan az angol történelemtől a Temze partján magasodik. Egyszerre szolgált a királyok lakhelyeként s a főváros rettegett börtöneként, ma pedig múzeumot találunk benne. Fegyvertárában a felbecsülhetetlen értékkel bíró koronaékszereket tekinthetjük meg.
Az Angol Tavak környékeÉszaknyugat-Anglia festői tóvidéke, melyet a zöldellő völgyek és a magas hegycsúcsok jellemeznek, évi mintegy 10 millió turistát vonz. A tavak sajátos karakterének köszönhetően mindegyik mással csalogatja az érdeklődőket, noha közülük kétségkívül Drasmere, Ulswater és Windermere a legcsodálatosabbak. Ha pazar környezetben, de mégiscsak nyugalmasabb helyen szeretnénk tölteni vakációnkat Wast Watert, vagy Buttermeret keressük. A látvány miatt ezeken a helyeken sem lesz okunk panaszra.
10. Awindsori kastélyA kilenc évszázada az angol királyok rezidenciájaként szolgáló kastély, minden apelláta nélkül a világ legromantikusabb kastélyainak sorát gazdagítja. Ne hagyjuk ki a látnivalók sorából!
A londdoni West End keleti végétől délre fekvő Soho, voltaképp egy kis utcák hálózatából álló, éttermekkel, pubokkal, kisebb boltokkal, színházakkal és mozikkal zsúfolt, hangulatos városrész, ahol több film- és reklámcég központja található. Bővebb bemutatásra nem igen szorul, hisz ha London, vagy Anglia kerül szóba, az elsők közt van, ami mindenkinek eszébe jut.
Hyde Park A legnagyobb és leghíresebb londoni park kétségtelenül a Hyde. A 158 hektáros zöldövezet számos érdekességet kínál, Serpentine nevű tava például igen kedvelt csónakázó- és fürdőhely, a legtöbben mégis szónoksarkáról ismerjük, ahol kortól, nemtől, pártállástól függetlenül, bárki beszédet mondhat.
Snowdonia Nemzeti Park Az 1352 km2-es kiterjedésű park, mely Nagy-Britanniának ugyan csak második legnagyobb ilyen jellegű létesítménye, különlegessége, hogy itt található Britannia legmagasabb pontja, az 1068 méteres Snowdon. A nemzeti park megközelítőleg évi 500 ezer látogatót vonz, tengerpartja mellett jelentősek és a turisták körében igen népszerűek római erődjei és normann kastélyai is.
Wembley Stadion Egy megszállott focidrukkernek Anglia persze nem jelentene semmit a legendás Wembley Stadion nélkül. Hisz 1953-ban barátságos mérkőzésen az Aranycsapat itt aratott győzelmet 6:3-ra az angol válogatott fölött, akik addig soha nem veszítettek még hazai pályán. A régi stadiont 2000-ben ugyan bezárták, majd lebontották, helyére, azóta új stadion épült.
London Eye Aki a főváros óriáskerekét, egyben a legautentikusabb módját választja a londoni panorámában való gyönyörködésnek. A méltán világhírű Millenium Kerék a maga 135 méteres magasságával 2006-ig a világ legnagyobb óriáskerekének számított. Bár azóta jócskán túlszárnyalták, népszerűsége, vonzereje mit sem vesztett, évente közel 3,5 millió turista keresi fel. Miért éppen mi maradnánk ki a sorból?
Madam Tussaud Panoptikuma A világ leghíresebb és leghírhedtebb személyiségeinek viaszmásaival találkozhatunk Tussaud Panoptikumában. Bár a belépő borsos és rendszerint órákig kell sorba állni a bejutásra várva, ha azt vesszük, hogy a „sztárokkal” készült közös fotóval hetekig lehet bosszantani az otthon maradt kollégákat, megéri beruházni és türelmesen álldigálni a múzeum kapujában egy kicsit, vagy sokat.No user avatar
sefi97
Latest page update: made by sefi97 , Sep 26 2011, 12:53 AM EDT (about this update About This Update sefi97 Edited by sefi97

40 words added
30 words deleted

view changes

- complete history)
Keyword tags: None
More Info: links to this page
There are no threads for this page.  Be the first to start a new thread.